Egyedi ajándékötletek tárháza

Mia Design

Melengesd meg magad egy kis ötórai teával!

2017. október 24. - Mia Design

Tudtad, hogy a délutáni teázás ismét a reneszánszát éli?


Felgyorsult mindennapjainkban igazi meglepetésként szolgál ha bármire is pár percnél több időt szánunk, hiszen már a mobiltelefonnal az ágyunk mellett alszunk, nehogy elmulasszunk egyetlen hívást is, bármire szükségünk van beütjük a Google-ba és máris pásztázzuk a kérdésünkre kapott válaszokat, mindig, és mindenhol online, és elérhetőek vagyunk. Kimerülünk, szétszakadunk, mígnem azt mondjuk: elég volt, ideje lassítani!

06a8629c8667d078fa8a064113a4f096.jpg

Ma talán még fontosabb, hogy az ötórai teázás pár perc kikapcsolódást hozzon életünkbe.

Az ötórai teával kapcsolatos 5 legnagyobb tévhit:

  1. Az ötórai tea valójában nem is 5 órakor került megrendezésre, hanem délután 3-4 óra között, az ebéd, és a vacsora között szolgáltat némi frissítővel, szendvicsekkel, és egy kis teasüteménnyel a vendégek számára;
  2. Az ötórai teát nem csupán az arisztrokrata hölgyek részesítették előnyben, a délutáni időpont lehetővé tette az ebéd után megrendezett megbeszélések és szivarozgatás végeztével az urak részvételét is az eseményen. 
  3. Az ötórai tea mellett nem illik "füstölögni" mivel a dohány-és vagy pipafüst elronthatja a tea természetes zamatát. Mivel ételeink és italaink ízét az orrunk által közvetített információk ugyanannyira meghatározzák, mint a nyelvünk által érzékeltek, így természetes, hogy minden zavaró tényezőt igyekeztek és igyekeznek ma is kizárni a teázások alatt.
  4. Az ötórai teát azért is részesítették előnyben az angol arisztrokrácia tagjai, mivel bár a tea, mint importált termék nagyon drága volt-ugyanakkor egy olyan társadalmi esemény lebonyolítását tette lehetővé, amely mellőzte az időigényes előkészülést, és a rengeteg finom, de költséges vacsorafogás elkészítését. Vagyis idő hatékony megoldás volt-alacsonyabb anyagi befektetéssel, mint amibe egy vacsora megszervezése került volna.
  5. Angliába nem csak a fekete tea jutott ám el kínai hatásra, de a bergamottal ízesített forró ital csakhamar elnyerte II. Earl Gray miniszterelnök tetszését, aki szerteágazó kapcsolataival széles körben kedveltté tette ezt a teafajtát amely antioxidásban gazdag, így megköti a testünkben keringő szabadgyököket.

1.jpg

Az ötórai tea mellé érdemes teljes kiőrlésű desszerteket fogyasztanunk a hatás fokozása érdekében. 

Az ötórai tea a 21. században újra a tartalommal bíró összejövetelek forrása

Angliában is újra reneszánszát éli a délutáni teázgatás, hiszen bármely elfoglalt család megengedheti magának, hogy 1-másfél órát elszakítson az életéből a rég látott barátok megvendégelésére-mindezt költséghatékony módon. Kiemelten kedvelik manapság az ötórai teát a kismamák, akik igaz "tea party"-kat rendeznek, amelyek csecsemők mellett is könnyedén megszervezhetőek, hosszas előkészület nélkül. Ilyeneket mi is megtarthatunk, még akár úgy is, ha megkérjük vendégeinket, hogy az aprósüteményt ők szolgáltassák, míg mi adjuk hozzá a helyet, a többféle ízesítésű teát amelyekből mindenki megtalálhatja a magához illő ízesítést.

Tegyük igazán személyre szabottá a mindennapi teázást!

Bár való igaz, hogy a zsúfolt mindennapjainkba ma már csak ritkán fér bele a törékeny porceláncsészékből való tea kortyolgatás, azért nem kell feladnunk a tea élvezetét - bármely kerámiabögre tökéletesen alkalmas lehet a kedvenc forró italunk elfogyasztásához. Különösen, ha az valamely személyre szabott idézet visel, hogy felvidítsa a legszürkébb, ködös őszi reggelt, vagy délutánt, ezekre is hoztam nektek pár példát:
bogre3.jpgbogre2.jpg

 

 

 


bogre4_1.jpg
bogre6.jpgbogre5_1.jpg


Tudtad?

Kosztolányi Dezső, mint oly sokan kor-és költőtársai közül igazi tea fanatikus volt, és mindig szakított időt a kedvenc forró italának elkortyolgatására akár otthon, akár az egyik kedvelt kávéházban is került erre sor. A tea iránti szenvedélye olyan erős volt, hogy még a költészetében is megjelent, így például az Akarsz-e játszani című versében:

Akarsz-e játszani mindent, mi élet,
havas telet és hosszu-hosszu őszt,
lehet-e némán teát inni véled,
rubin-teát és sárga páragőzt?

Ne felejtsd el te sem a mai nap megünnepelni a pillanatot egy forró teával!

A bejegyzés trackback címe:

https://mia-design.blog.hu/api/trackback/id/tr9513064082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása