Egyedi ajándékötletek tárháza

Mia Design

Vörös foltok a bőrödön? Lehet a nikkelallergia jele!

2017. február 09. - Mia Design

nikkel_allergia.jpg

 

Érdekel, hogy nikkelallergiás vagy-e? Ezek a tünetek!


A nikkelallergia egy alattomos, és nem könnyen felismerhető jelenség, mivel megannyi tünettel jár, amelyek közül egy a tavaszi fáradtsághoz hasonló. A nikkelallergia könnyen okozhat fejfájást, fáradékonyságot, de emellett még a vérszegénységgel is járhat. (forrás: webbeteg.hu)

A nikkelallergiában az a legkellemetlenebb többek között, hogy ha már egyszer kialakult, akkor többé nem múlik el hasonlóan a többi allergiafajtához. Sajnos sokszor társul keresztallergiával, vagyis nemcsak a nikkelre leszünk allergiásak, de krómmal, rézzel, platinával, kobalttal és palládiummal kapcsolatosan is túlérzékenységgel válaszolhat a szervezetünk.

Ha pedig már egyszer kialakul a nikkelallergia két megoldás áll előttünk a gyógyulás útján:

  1. Részt vehetünk egy úgynevezett deszenzitizálásban, amely azt jelenti, hogy a kezelőorvos utasításai mellett szigorúan ellenőrzött körülmények között egyre emelkedő dózisban nikkelt tartalmazó készítmény kell szednünk. A nikkel tartalmú gyógyszerek szedésével az allergiás személy immunrendszere megszokja ezt az elemet, így visszafogottabban fog reagálni rá a legközelebbi találkozás alkalmával. Erre pedig hamarabb sor kerülhet, mint gondolnánk mivel a nikkel megannyi használati tárgyban, ételben (!) és kozmetikumban (!) jelen van.

  2. Amennyiben elakarjuk kerülni a gyógyszeres kezelést, úgy meg kell próbálnunk teljesen elkerülni a nikkelt tartalmazó tárgyak viselését, megérintését, és fogyasztását. Ez azonban sokkal nehezebb lehet, mint gondolnánk!

 Hol találkozhatsz nikkellel a hétköznapokban?

 bizsu.pngderekov.pngedeny_1.png








Tudtad, hogy az ország lakosságának mintegy 30%-a szenved nikkelallergiában?
És ha azt mondom, hogy ezen személyek 80-90%-a NŐ?!

BIZSUK: Bizony, az olcsó és szépséges, oly sok helyről megvásárolható bizsuk nagy része nikkelötvözet, így egy erre allergiás személy részére tabunak kell lennie a viselésüknek.

MINDENNAPI HASZNÁLATI TÁRGYAK:
Nikkellel készülnek az övcsatok is, amiket amellett hogy a kezeddel megérintesz, sokszor még a has puha és érzékeny bőrfelületével is érintkezik, kellemetlen viszkető foltokat hagyva maga után. De gondot okozhatnak a szemüvegkeretek, cipzárak, kilincsek is. Nikkel és fémallergia esetén kerülnöd kell a fémtestű tollakat is, mivel ezek egyes alkatrészei allergizálnak.

KOZMETIKUMOK: Nagyon sok kozmetikum tartalmaz fémötvözeteket, így pl. a szemhéjtus, és a hajfesték(!) is! Ha sokat festeted a hajad a hétköznapi hajfestékekkel, többek között a fémallergiát is kockáztatod. Ha feltétlen szeretnél festetni de allergiás vagy akkor egyes esetekben segíthet ha ammóniamentes és PPD mentes hajfestékeket használ a fodrászod. Nem mindenkinél válnak be ezek a festékek, allergiásként így ma a legjobb megoldás ha lemondasz a hajszíned megváltoztatásáról. Emellett oda kell figyelned a fertőtlenítőszerek használatára is, mivel ezek is potenciális allergének. 

ÉLELMISZEREK: Rengeteg élelmiszer van amely különböző mértékben, de nikkelt tartalmaz. Nem kell megrémülni és kidobálni a szekrényből ezeket, de csökkentenünk kell az élelmiszereken túli nikkellel való találkozást. Nikkeltartalmú élelmiszer (a teljesség igénye nélkül):mogyoró,mandula,kakaó, dió,lencse,káposzta,karfiol,baba,krumpli,borsó,spenót,aszalt szilva, kajszibarack,brokkoli,répa,gomba,füge stb. Ezek az élelmiszerek nélkülözhetetlenek egészségünk megőrzéséhez ezért nem szabad kiiktatnunk az étkezésből, de arra vigyáznunk kell, hogy ne fémedényekben, hanem lehetőleg kerámia bevonatú edényekben, kerámia vagy üveg edényekben készítsük el őket. 

 Az én történetem 

 

Nálam 6 éve diagnosztizálta a bőrgyógyász, miután a az arcomon, a szemhéjamon a fülem mögött és a nyakamon is élénkvörös viszkető foltok jelentek meg, amelyek egy idő múlva makacs ekcémává alakultak át. Az ekcéma amellett hogy rettenetes viszketéssel járt, a felsértett bőrfelület vakarásával az ekcéma továbbterjedésével fenyegetett amelyre nagyon nem volt szükségem. Ez a Nikkel allergia szindróma.

ekcema1.pngekcema2.pngekcema3.png

 

 








Azonnal letettem az ékszereket, de kiderült, hogy a szervezetem olyan érzékennyé vált, hogy az ételekkel bevitt nikkel is azonnal kiváltotta az allergiás tüneteket. A legrosszabb időszakban a szemhéjaim megduzzadtak, ödémásak lettek, a bőröm kiszáradt, tűzvörössé vált és nagyon viszketett. A vakarástól persze továbbsérült és megszakadt a bőr, minden pislogás kellemetlenül szúrt, a szemhéjaim a duzzanat miatt ráhajoltak a szememre, így kevesebbet láttam mint rendesen. SZÖRNYŰ IDŐSZAK VOLT. Az emberek megbámultak, az egyetemen azt hitték a csoporttársak, hogy megvertek, könnyezett és fájtak a szemeim...brr.

Másfél év alatt múltak el a tüneteim, és mára viszonylag tünetmentesnek mondhatom magam, az allergia megállapításától kezdve viszont le kellett cserélnünk a teljes fazékkészletünket, és el kellett ajándékozunk az ékszerkészletem nagy részét. A nehezebb dió sajnos a kozmetikumok megválasztása maradt, mert bár ma már vannak olyan kozmetikum családok amelyekből válogathatok alapozót, szemhéjceruzát, stb. a tökéletes kézkrém, és mosogatószer még várat magára. Viszont minden rosszban van valami jó, ugyanis ez a történés indított el az önmegvalósítás útján.


Kíváncsi vagy a cikk bővített változatára hanganyagként?
Akkor kattints, és hallgasd meg!

nikkel_allergiafacebook.jpg

 

Egy márka megszületése - allergiásoknak

Ez volt az az időszak amikor letettem az összes fémtárgyamat és elkezdtem egyedi ékszerek készítésén gondolkodni. Az első ékszereim merev, egyméretű fakarkötők voltak amelyeket a mai napig imádok, mert trendik, nem simulnak a kezemre, és millióféleképpen dekorálhatóak. NEM ALLERGÉNEK, és bárki által viselhetőek.
 
aranyface1.jpgaranyface7.jpgaranyface5.jpg

 

 

 

 

 Egyedi kézműves ékszerek: karkötők (további információkért kattints a képre!)

Ma már persze rengeteg jó minőségű antiallergén ékszeralkatrész kapható, így jóval szerteágazóbbak a lehetőségek, de akit egyszer elkap az alkotás vágya az már nem áll meg a mindenhol kapható ékszerek viselésénél. Így terjesztettem tovább a felhasznált alapanyagokat a fa alapoktól kezdve az antiallergén szerelékekig. Célul tűztem ki magam elé, hogy olyan ékszereket és egyéb kiegészítőket készítsek amelyek az allergiában szenvedők által is bátran hordhatóak, egyúttal nemcsak funkcionálisak, de szépek is.

Érdekel, hogyan zajlik egy allergia központú márka élete? Tekints meg minket a facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mia-design.blog.hu/api/trackback/id/tr3912238958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása