Egyedi ajándékötletek tárháza

Mia Design

10 jó tanács kezdő kreatívoknak

2016. december 22. - Mia Design

Fa karkötő alappal való munka

 

Legalább egyszer az életében mindenki találkozik az érzéssel, hogy szeretne valamit alkotni, ha máskor nem is, akkor egy szerette részére elkészítendő ajándék elkészítésekor. Logikus nem? Az a legértékesebb ajándék, amit a két kezünkkel hozunk létre szeretettel, odaadással, számottevő szabadidő befektetésével.

Sokan azonban nem mernek belevágni a kreatív válásba, mert, hogy „ők ügyetlenek”. Egyszer mindenki volt kezdő, emiatt ne aggódj, ez a cikk is azért született meg, hogy segítsen számodra a kreatív munka zökkenőmentes végrehajtásában.
Ennyi bevezető után, vágjunk is bele, hogy mik azok a dolgok, amikre feltétlen oda kell figyelned, és mik azok a hibák, amiket minden áron el kell kerülnöd.

10. Vásárolj be körültekintően!

voros1_1.jpgIgen, tudom, bemész a kreatív boltba, és vagy azt sem tudod mi micsoda, vagy bemész és –sajnos- tudod, hogy mi micsoda és mindent meg akarsz venni amit, látsz. De: Valószínűleg nem vagy milliomos, ezért körültekintően kell vásárolnod.
Első dolog: mivel akarsz dolgozni?

Fa karkötő alapot szeretnél megfesteni. Ok, akkor irány a festékek polc. Matt, vagy metál fényű festést szeretnél? A metál fényű festék általában mindig drágább, mint a matt. Kinek készítesz ékszert? Milyen színeket szeret? Ha egy szeretted számára készül az ékszer, akkor vedd meg azt a színt, ami neki jól állna, vagy ami a kedvence. Ha nem? Akkor olyan színt vásárolj, amit több alkotásodon is fel tudsz használni. Jah, hogy csodás a metál pink festék? Nem gondolod rosszul, valóban csodás. Sok ember vágyik ilyen karperecre? Nos…nem. Akkor, hacsak nincs megrendelésed egy tucat ilyen színű ékszerre, tessék szépen visszatenni a polcra.
A kreatívoknak szánt festékek között sokféle márka, és kiszerelés található, ez a cikk most ezt a témát nem tárgyalja, de általánosan elmondható, hogy egy kezdő számára egy 50ml űrtartalmú Pent art festék tökéletesen megfelel.

9. Mik lesznek az alapanyagok?

Az alapanyag választás meghatározza a használható technikákat és fordítva. A te esetedben végig kell gondolnod, hogy akarod díszíteni a karkötőt.
Csak fested? Akkor venned kell alapozó, és fedőfestéket, illetve színtelen lakkot. Díszítő elemeket akarsz rátenni? Ha igen, akkor azokat is meg kell vásárolnod, és azok rögzítésének módján sem árt elmerengened.

8. Milyen méretű ékszerre lesz szükséged?

pelda_1.jpgA fa karkötő alapokat legalább 3 méretben árulják az átlagos kreatív boltokban is, így válogathatsz a nagyon széles, közepes, és keskeny változatok között.

Hogy melyiket válaszd?

Egyszerű a kérdés, ha tudod, hogy kinek szánod az ékszert: ha keskeny csuklójú illetőnek ajándékozod, akkor a legszélesebb változatot válaszd, ha széles, akkor a legkeskenyebbet. Miért? Mert ha kicsi a csuklója a leendő tulajdonosnak, akkor azt nem kell még törékenyebb látszatúvá tenni egy keskeny karkötővel, ha meg széles, akkor nem szabad kiemelni egy hangsúlyos ékszerrel. A széles karkötőkről általánosan még el lehet mondani, hogy a belső átmérője szűkebb, mint a széleseké, így kevesebb mozgást végez majd a leendő tulajdonos csuklóján-ez különösen kedvező választás hát több indokból is a vékony csuklójú hölgyek számára

7. Előre tervezd meg a karkötő megjelenését!

20161128_074646_1.jpgMár a 9-es pontnál megemlítettem, hogy az alapanyag meghatározza a rajta elvégezhető technikákat. Mit jelent ez? Mivel a karkötő egy gömbölyű felülettel rendelkezik, így nyugodtan elfeledheted a merev felületeket igénylő díszítési technikákat. Ilyen felületre nem ragaszthatsz fel pl. flittert, díszítés esetén tegyük azt a csíkozás bármilyen technikával –kiemelt figyelmet és türelmet- igényel. Több szín együttes használata ilyen felületen, elmosódott, hullámzó vonalak nélkül rendkívüli precizitást igényel, és persze maszkoló szalagok használatát.

6. Légy költséghatékony!

Nem probléma a tapasztalatlanság, de ha ez társul lelkesedéssel, és a rossz pénzkezeléssel: nos, akkor itt már problémáról beszélünk.
Kezdő kreatívként arra törekedj, hogy legyen egy minimum festék színskálád, amivel el tudsz indulni. Legyen meg egy minimum alapanyag mennyiséged a legfontosabb ékszerkészítési eszközökből, és kész. Megrendelés nélkül csak deficitbe hajtod magad, ha állandóan csak vásárolsz és vásárolsz, de eladásaid nincsenek.

5. Csak MINŐSÉGET adj ki a kezedből!

Ez akár hiszed, akár nem, nem olyan magától értetődő, mint gondolnád. A minőség azt jelenti, hogy nem adsz ki alapozó festéket nélkülöző, csiszoláson át sem esett, érdes felületű, egyenetlen festésű karkötőt a leendő tulajdonosnak. Lehet, egyszer valaki nem szól érte, de nem számíthatsz a vevők jóindulatára, ha nem adod meg nekik azt, amit minimálisan elvárnak az általuk megvásárolt ékszertől. Arról nem is szólva, hogy ezzel elveszítesz egy vásárlót, és vele együtt ki tudja hány potenciálisat is, akik mind a tőled rossz élménnyel távozó vevő ismerősei. De ez már marketing, és ügyfélkezelés kérdése, ami szintén nem témája a cikknek.

4. Hagyj időt minden munkafázisra!

karkoto_uj.jpgAkár a körömlakkozás, a fakarkötő elkészítése is igényes, több lépésben zajló időigényes munkafolyamat. Vagyis nincs értelme belekezdeni, ha nincs időd végigvárni a munkafolyamatokat, mint a körömlakkozásnál: itt is csak belenyúlsz a még meg nem száradt festékbe, elkened a mintákat, stb.
Átlagosan 10-15 percet kell szánni a karkötőalap csiszolására, attól függ, hogy mennyire érdes felületű, esetleg sérült darabot sikerült megvenned. Az alapozó festés szintén időigényes feladat, legalább 20-30 perccel számolni kell/réteg a használt festék típusától függően. A fedőfesték száradása, amit illik legalább 2 rétegben felvinni, szintén igénybe vesz 20-30 percet/réteg. De ma már vannak olyan festékek is, amik már egy rétegben biztosan fednek.
Az esetleges díszítés pedig még csak ezután következik.

A tanulság ebből az, hogy ha nincs elég időd a karkötőn dolgozni, akkor inkább ne is állj neki. Több időbe és bosszúságba kerül a hibáid kijavítani, ha kapkodsz, mintha későbbre halasztanád a kreatívkodást amikor már elég idő rá.

3. Ragasztás-csak színtelenre száradó ragasztóval

Ha bármit is ragasztanod kell a karkötőn, akkor azt csak és kizárólag színtelenre száradó, lehetőleg extra erős ragasztóval tedd meg. A színtelenre száradó ragasztó nem hagy maga után feltűnő nyomot-bár ettől függetlenül óvatosan használd. Ha nagy felületen ragasztasz, akkor vigyázz a felületek egyenletességére, ezt különösen nehéz néha elérni egy ilyen gömbölyű felületű termék esetén.

2. Szabadkézi festés: CSAK BIZTOS KEZŰEKNEK!

3_1.jpegHa még kezdő vagy a kretívkodás terén, és előtte még soha nem volt festékes ecset a kezedben, akkor kérlek, fogadd el: hogy nem most fogod a szabadkézi festést elkezdeni. Nincs is annál nagyobb csalódás, mint mikor eltelik másfél-két óra munkával, hogy előkészítsd a karkötőt a díszítéshez, majd végül egy rossz kézmozdulattal elrontod az egészet. Ha nem szeded le elég gyorsan a festéket, vagy az gyorsan szárad, akkor csiszolhatod újra az adott részt, javító festéssel láthatod el, és kezdheted a dekorálást elölről. Ezt elkerülendő csak akkor vállalj be szabadkézi festést, ha alapjáratban stabil kezed van, és jól rajzolsz.

1. Egyedi, minőségi terméket hozz létre!

A termék akkor lesz egyedi, ha rád jellemző stílusjegyeket hordoz, ha olyasmit csinálsz, amit senki más. Vagy olyan megoldást alkalmazol, amit senki más. A lényeg, hogy a termék legyen egyedi, minőségű munkával kivitelezett, és persze 100%-ban nyerje meg magának az új tulajdonost.

Érdekel a cikk kibővített változata? Akkor hallgasd meg a képre kattintva!
top_10_jotanacs.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mia-design.blog.hu/api/trackback/id/tr6412067321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása