Egyedi ajándékötletek tárháza

Mia Design

TOP 10 IKONIKUS FILMES ÉKSZER

2.rész

2016. december 02. - Mia Design

4. ANNA KARENINA

anna1_1.jpg

2012-ben Keira Knightley megmutatta, hogy milyen kiváló színésznő, hiszen az irodalomtörténet egyik legtragikusabb női karakterét, Anna Kareninát személyesítette meg.
A film rendezője előre szólt, hogy egyedi látványvilággal fog kedveskedni a mozinézőknek, ezt támasztották meg az összesen 2 millió dollár értékű Channel ékszerek. Az ékszereket úgy válogatták ki, hogy törékeny nőiességet jelenítsenek meg, anélkül, hogy megtörnék a korabeliség látszatát, vagyis, hogy túl modernnek látszanának.
A filmben megjelenő legfeltűnőbb ékszer a 3 soros gyémántnyaklánc, amelyet a Channel védjegye, a kaméliák díszítenek. Anna a filmben gyémántokat, és gyöngyöket visel, mivel a korabeli orosz nemesség olyan gazdag volt, hogy ilyen luxust is könnyedén megengedhettek maguknak. 
Keira Knightley csodás a szerepben, mikor először találkozunk vele, már akkor kitűnik, hogy milyen magányos is ez az a nő abban a miniatűr ékszeres dobozban, amit a szűkre szabott orosz elit tesz ki. Miközben Anna elkerülhetetlenül találkozik a végzetével, és rájön, hogy milyen élettelen, és cél nélküli volt eddig az élete, úgy roppan össze körülötte minden, amit addig ismert. Mégis minden viszontagságot elvisel, döntésétől semmi nem riasztja el, és még akkor sem fordul vissza az úton, amikor a teljes bizonytalanság az egyetlen ami várja az úton. Nem tudom, hogy miért nem kapott nagyobb figyelmet ez a csiszolatlan gyémánt a filmtörténelemben, hiszen a szereposztás, és a film látványvilága is biztosíthatta volna a kiemelkedő helyet a számára.

anna2.jpganna3.jpganna5.jpg 

 

 

 

 


 3. A MÁSIK BOLEYN LÁNY

banna4.jpg2008-ban megjelent az egyik legjobb filmes feldolgozás a hírhedt VIII.Henrik angol király, és a híres Boleyn lányok viszonyáról. A szereposztás egyszerűen pazar(!), Eric Bana pompásan formálta meg a még fiatal, edzett, -bár kissé egysíkú- nőfaló királyt, Scarlett Johansson brilliáns a történelmileg nem teljesen hűen megjelenített fiatalabb Boleyn lány Mária szerepében, míg Natalie Portman szellemes, és sziporkázó, majd húsbavágóan kétségbeesett a tragikus sorsú Boleyn Anna szerepében.
Egy véletlen folytán találkoztam ezzel a filmmel, de már az első pár képkockát követően magával ragadott: csodásak a kosztümök, és az igyekezet is, amivel a rendező és az író igyekezett bemutatni a kor szellemiségét. A film közérthető módon mutatja be VIII.Henrik első házasságának megromlását, majd a további viszonyok történetét a Boleyn Annával való szerelembe esésig. Boleyn Anna a történészek által is kiismerhetetlen asszony...aki az 1530-as évek elején készült portréján már büszkén viseli a gyöngyökkel, és a feltűnő, nagyméretű B betűvel díszített nyakékét, amelyet egyetlen, az ő történetét feldolgozó filmből sem hagynak ki a rendezők.
Ez az az történelmi-és filmtörténeti téren is ikonikus ékszer az, amely egyértelműen azonosítja Boleyn Annát, minden időkben. A Tudor korban az ékszerek legfőbb alapanyag az arany, és a gyöngy volt, de kedvelték az ezüst ékszereket is, amelyeket különböző drága ékkövekkel díszítettek. Hogy mi történt a csodás nyakékkel Anna halálát követően? Ezt sajnos senki sem tudja...valószínűleg visszaszolgáltatták minden ékszerét az uralkodónak, csakúgy, mint ahogy Aragóniai Katalin esetében is, amikor Henrik elvált tőle. Egyes történészek szerint a nyakék eljutott Anna lányához I. Erzsébethez, aki szétszedette azt, hogy senki nem ismerje azt fel majd beleépítette azt egyes ékszereibe, de ezek puszta spekulációk.  
Azt tudjuk, hogy Erzsébet szerethette az édesanyját, akiről bár publikusan nem beszélhetett, de még a halála napján is egy olyan titkos rekesszel ellátott gyűrűt viselt, amelyben Boleyn Anna miniatűr portréja foglalt helyet.

banna5.jpg banna1.jpg banna2.jpg

 

 

 

 


2. A KIRÁLYNÉ NYAKÉKE

affair1.jpgA királyné nyakéke azt a hatalmas botrányt dolgozza fel, amely az utolsó vízcseppként a végső romlásba döntötte XVI.Lajost és családját. Egy olyan 2800 (!) karátos nyakékről van itt szó, amelyről tudjuk, hogy XV.Lajos az ő híres/hírhedt szeretőjének Madame Du Barry-nak szánta ajándékul.
Marie Antionette a kezdeti időkben igencsak közkedvelt volt az udvar, és a nép körében is, de csakhamar elveszítette népszerűségét költséges vásárlási mániája, és tetemes összegeket felemésztő játékszenvedélye miatt. Talán emiatt sem kell csodálkoznunk, hogy a francia forradalmat megelőző zaklatott időkben még Marie Antoinette sem mert elkölteni 1,6 millió livre-t, egy ilyen hihetetlen mértéktelenségről árulkodó ékszerre. 
A hírhedt nyakék (2. kép) 6 évig készült, és 540 kiváló minőségű gyémántból állt, amely szinte még az elkészülte előtt anyagi csődbe juttatta a készítőit. A nyakék története azért is különleges, mert a kor egyik legnagyobb csalása kötődik hozzá, amelynek nyomán Jeanne de la Motte bárónő a férjével, illetve a szeretőjével ezt a csodás nyakéket megszerezte, majd darabokra szedte, és eladták, többé senki nem láthatta egyben. 
Maga a film csodásan reprezentálja a korszakot, bár -hamisan- mutatja be a rendkívül becsvágyó, és csaló Jeanne de la Motte-Valois bárónõ karakterét. A bárónő szerepét az Oscar díjas Hilary Swank játssza, olyan meggyőzően alakítva a világ által megcsalt és elhagyatott árvát, hogy minden bűne ellenére szánni kezdjük. Az ő szerepe mellett a visszafogott és a luxustól megcsömörlött Marie Antoinette, egyszerűen elhalványul, még a csodás nyakékei, hatalmas feltornyozott, élő madárral díszített hajkölteményével is.

affair5.jpgaffair-of-the-necklace1.jpgaffair3.jpg

 

 

 

 

 


 1. KLEOPÁTRA

cleopatra_4-e1372944614397.jpgKleopátra. Számomra minden alapos történelmi tanulmányom ellenére azonnal Elizabeth Taylor ugrik, be ahogy a csodás arany-és gyöngydíszítésű palástjában ül az óriási szfinxet formázó szobor tetején, mintha ő lenne a világ úrnője. A valaha élt egyik legszebb nő személyesítette meg ezt a fantasztikus karaktert, aki történelmileg bizonyítottan...NEM VOLT SZÉP. Micsoda fanyar humora a sorsnak, hogy eszerint a filmtörténeti csoda alapján mennyire más kép él bennünk ahhoz képest, hogy a sorstársak hogyan emlékeznek Kleopátrára. Úgy szólnak róla, mint rendkívül erős személyiségről, aki beragyogta a személyisége varázsával a teret, kifinomultságával, éles eszével (12 nyelven beszélt folyékonyan), rendkívüli intellektusával csavarta az ujja köré a férfiakat, egy olyan országban, ahol generációkra visszamenőleg szinte kizárólag csak férfiak uralkodtak. Kleopátra tudta hogyan kell mély benyomást kelteni az emberekben, így nem csoda, hogy még az őt oly mélyen megvető római társadalmon is rajta hagyta kézjegyét: nők százai kezdték el az által művelt módon sminkelni magukat, átvették díszes hajviseleteit, és a gyöngy ékszerek iránti rajongását.Majd ugrunk az időben, és Kleopátra az 1963-as évben újra meghódította -ezúttal a modern nők- szívét kígyó alakú gyűrűk, arany karperecek, és a tipikus "Kleopátra szemek" formájában.
Tudtad, hogy a fent említett pazar köpeny 24 karátos (!)arannyal volt bevonva, és hogy, üveg és kásagyöngyök, illetve gyöngyhorgonyzott flitterek is borították? A köpenyt szándékosan úgy alakították ki, hogy egy főnix szárnyaira emlékeztessen, aki mint a termőföld is -amely Egyiptom gazdaságát adta- folyamatosan megújul. A Kleopátra a mai napig is igencsak előnyös pozíciót foglal el a mindenidők legköltségesebb filmjeinek híres listáján, a 44 millió dolláros (!) költségvetésből 200.000 ezer dollárt egyedül Elizabert Taylor 65 darabos kosztüm szettje emésztett fel.Még egy mondat ezen történet margójára: 2012-ben a híres köpenyt közel 60.000 dollárért árverezték el!

b5.jpg

cleopatra.jpg6b58f54373a19122cc82cc89936dfb29.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mia-design.blog.hu/api/trackback/id/tr812013416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása